خشکسالی بهعنوان یک پدیده مهم اقلیمی در ایران، بهویژه در استان اصفهان، مورد بررسی قرار گرفته است. ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و تغییرات اقلیمی، به شدت تحت تأثیر خشکسالیها قرار دارد که باعث ایجاد چالشهای اقتصادی و اجتماعی فراوانی، بهویژه در بخش کشاورزی و تأمین آب میشود. هدف این پژوهش، پایش خشکسالی در بازه زمانی 2000 تا 2021 با استفاده از دادههای ماهوارهای MODIS و شاخص NDVI است. دادهها از سنجنده MOD13Q1 استخراج و تغییرات پوشش گیاهی استان اصفهان بر اساس این شاخص تحلیل شده است. نتایج نشان میدهد که همبستگی قابل توجهی بین پوشش گیاهی و بارش در فصل بهار با ضریب 0.399 وجود دارد. این همبستگی به دلیل وابستگی منابع آبی استان به ارتفاعات زاگرس است. همچنین، دو دوره خشکسالی شدید شناسایی شد؛ اولین دوره در سالهای 2000 و 2001 و دومین دوره در سالهای 2015 تا 2018 با شدیدترین خشکسالی در سال 2018 می باشد. این نتایج نشاندهنده تأثیرات قابلتوجه خشکسالی بر کشاورزی و منابع آب است و بر اهمیت مدیریت مؤثر و پیشگیری از بحرانها در مناطق آسیبپذیر مانند اصفهان تأکید میکند.
حمزه شلمزاری, محمد, & آقابالائی, امیر. (1403). پایش خشکسالی با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس و مبتنی بر شاخص NDVI (مطالعه موردی: استان اصفهان). مهندسی عمران و فناوریهای نوین, 4(4), -.
MLA
محمد حمزه شلمزاری; امیر آقابالائی. "پایش خشکسالی با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس و مبتنی بر شاخص NDVI (مطالعه موردی: استان اصفهان)", مهندسی عمران و فناوریهای نوین, 4, 4, 1403, -.
HARVARD
حمزه شلمزاری, محمد, آقابالائی, امیر. (1403). 'پایش خشکسالی با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس و مبتنی بر شاخص NDVI (مطالعه موردی: استان اصفهان)', مهندسی عمران و فناوریهای نوین, 4(4), pp. -.
VANCOUVER
حمزه شلمزاری, محمد, آقابالائی, امیر. پایش خشکسالی با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس و مبتنی بر شاخص NDVI (مطالعه موردی: استان اصفهان). مهندسی عمران و فناوریهای نوین, 1403; 4(4): -.